Record aantal warmtepompen geplaatst, Noord-Holland

We pakken door!

Mooi om te lezen dat de koers van ons bedrijf bijdraagt aan het behalen van het doel van 167.000 warmtepompen in 2 jaar.
Dagelijks werkt ons team hard aan het installeren van warmtepompen en het adviseren en begeleiden van klanten.
Lees hier onder het nieuwsbericht van Techniek Nederland van 15 november 2023

Dit jaar plaatsen installateurs naar verwachting 167.000 warmtepompen in woningen. Dat is een toename van 51,8% ten opzichte van 2022. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 groeide het aantal geplaatste warmtepompen vorig jaar ook al met 52%. In bestaande woningen is het aantal geplaatste warmtepompen dit jaar meer dan verdubbeld.

Definitieve doorbraak

Het Nationaal Warmtepomp Trend Rapport is samengesteld door Dutch New Energy Research (DNE Research) en Warmte365. Techniek Nederland is mede-opdrachtgever van het rapport.

De brancheorganisatie ziet in de cijfers de bevestiging dat de warmtepomp definitief is doorgebroken. Voorzitter Doekle Terpstra: ‘Toch is dit nog maar het begin. Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een duurzaam alternatief. Het aantal nieuwe warmtepompen zal dan nog sneller gaan toenemen.’

Kabinetsdoel 2024 nu al gehaald

Het demissionaire kabinet Rutte-IV stelde als doel voor de periode 2022-2024 een aantal van 125.000 warmtepompen in de bestaande bouw. Dat doel is nu al gehaald. Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research: ‘Het is duidelijk dat we niet langer te maken hebben met een kortstondige groeispurt als gevolg van de energiecrisis, maar met een markt die volwassen begint te worden.

Vier scenario’s

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 schetst DNE Research vier scenario’s tot en met 2030. In de voorzichtige variant zullen er vanaf 2026 al 240.000 warmtepompen per jaar in de bestaande bouw worden geïnstalleerd. In het meest optimistische scenario zijn het er maar liefst 300.000. Bovenop deze aantallen komen nog eens 50.000 warmtepompen per jaar in de nieuwbouw.

Extra monteurs opleiden

Bij vervanging van de cv-ketel zullen de meeste consumenten vanaf 2026 voor een hybride warmtepomp kiezen. Doekle Terpstra (Techniek Nederland): ‘Daarvoor hebben we inmiddels honderden extra monteurs opgeleid en dat zullen er duizenden moeten worden. Vakkundige installatie is essentieel, maar gedegen advies en goede voorlichting zijn dat net zo goed. Op dat gebied hebben we nog grote stappen te zetten.’

Impact op elektriciteitsnet

DNE Research en Warmte365 zien de toenemende impact die warmtepompen hebben op het elektriciteitsnet. ‘Dat wordt wellicht de grootste uitdaging: ervoor zorgen dat warmtepompen bijdragen aan slimme flexibiliteit voor efficiënt gebruik van een nog jaren krap elektriciteitsnet’, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. ‘Laten we zorgen dat er voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit is en dat die, juist in de koude en donkere seizoenen, goed bij de warmtepompen kan komen. Dat betekent slim ontwerpen, produceren en installeren, want iedere warmtepomp slim inzetten is no regret’, aldus Agterberg.

 

  • Warmtepompteam Dok88

    Warmtepompteam Dok88

  • Dok88 Remeha Elga Ace

  • Dok88 Remeha Mercuria

    Dok88 Remeha Mercuria

Meer projecten

Dok88 is Remeha Hybrid Hero

Dok88 trots Hybrid Hero van Remeha

Noord-Holland

De afgelopen jaren mocht ons team zich verdiepen in de warmtepompen van Remeha. Na scholing en veel praktijk ervaring mogen we ons Remeha Hybrid Hero noemen!

Verhoogde Financiering voor Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Op 23 september kreeg het budget voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een tussentijdse injectie van €210 miljoen