Overweeg je een warmtepomp?, @To-do Lijst

Zo kies je een warmtepomp die bij je past

In 2021 steeg het aantal warmtepompen in Nederland met 330.000. Een record aantal van meer dan 70.000 nieuw geïnstalleerde warmtepomp systemen (blijft uit Trendrapport 2021, uitgevoerd door Dutch New Energy Research)

Gezien de meest recente ontwikkelingen en de snel stijgende gasprijzen, is de vraag naar (hybride) warmtepompen enorm gestegen. En begrijpelijk, de juiste warmtepomp, kan een huishouden tot wel 70% besparing op de energierekening opleveren.

Maar hoe kies je de juiste warmtepomp? Dat antwoord is namelijk voor elk huishouden anders. En de juiste warmtepomp is echter cruciaal voor het juiste rendement. In dit artikel willen we je op weg helpen met het zoeken naar de juiste antwoorden.

Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Dit zijn verstandige stappen om te zetten.

Is een warmtepomp iets voor je huis? 

Over het algemeen geldt dat een huis goed geïsoleerd moet zijn voor het gebruik van een warmtepomp.

In het geval van een hybride warmtepomp is een spouw-, vloer-, en dakisolatie en HR++ glas nodig. Voor een all-eletric warmtepomp wordt minimaal een Energielabel B geadviseerd.

Ook het warmteafgifte systeem in je huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Je kan een hybride warmtepomp combineren met bestaande radiatoren, maar met lagetemperatuursverwarming levert de hybride warmtepomp het meeste rendement.

Schaf je een all electric warmtepomp aan, dan kan je niet buiten vloerverwarming of speciale convectoren. Houdt rekening met de mogelijkheid dat je een verzwaring nodig hebt in je bestaande groepenkast.

Tip: Informeer bij je gemeente of er in de toekomst mogelijk een aansluiting gepland staat op stadsverwarming? Mocht dat zo zijn, is de aanschaf van een warmtepomp wellicht niet nodig.

Hybride of All Electric warmtepomp?

Een All Electric Warmtepomp verwarmt je hele huis en al het water in bv badkamer en keuken. De All Electric warmtepomp haal warmte uit de lucht, grondwater of bodem. Met de All Electric Warmtepomp moet je rekening houden met een groot buffervat van ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 cm doorsnee. Daar moet je wel de ruimte voor hebben.

Een hybride warmtepomp verwarmt voor een groot deel van het jaar je huis. Daalt de temperatuur buiten tot net boven nul, moet je CV ketel nog bijspringen. Het tapwater verwarm je met gas. De hybride warmtepompen haalt de warmte uit de buitenlucht door middel van een buitenunit. Zo’n buitenunit lijkt op die van een aircokast. Een hybride warmtepomp kan je een besparing op je gasverbruik opleveren tussen de 50% en 90%.

Wat is je budget? 

De investering van een hybride warmtepomp ligt over het algemeen tussen de 4.500 en 6.000 euro.

Bij de investering van een all electric warmtepomp moet je rekeningen op een bedrag tussen de 6.000 en 20.000 euro.

Installateur met ervaring

Een slechte warmtepomp bestaat eigenlijk niet meer. De techniek is hetzelfde als een airco en inmiddels zijn de warmtepompen door ontwikkeld en getest in de praktijk.

Een slecht advies over het type pomp kan er echter wel voor zorgen dat je niet het gewenste resultaat behaalt. Je huis komt bv niet op temperatuur waardoor het niet meer behaaglijk aanvoelt.

Laat je daarom adviseren door een ervaren installatiebedrijf en het liefst SEI- gecertificeerd. Vaklieden kan je vinden via DeEchteInstallateur.nl. Uiteraard vind je Dok88 ook terug in die database.

Subsidie

Sinds 2022 zijn de subsidies voor warmtepomp installaties verhoogt. Onderzoek eens welke subsidie voor jou van toepassing is en aan welke eisen je dan moet voldoen. Het is natuurlijk zonde als je die misloopt.

Dok88 Hybride Warmtepompen

Wil je liever een advies op maat?

Klik hier

Meer projecten

Warmtepompteam Dok88

Record aantal warmtepompen geplaatst

Noord-Holland

De afgelopen jaren mocht ons team zich verdiepen in de warmtepompen van Remeha. Na scholing en veel praktijk ervaring mogen we ons Remeha Hybrid Hero noemen!

Dok88 is Remeha Hybrid Hero

Dok88 trots Hybrid Hero van Remeha

Noord-Holland

De afgelopen jaren mocht ons team zich verdiepen in de warmtepompen van Remeha. Na scholing en veel praktijk ervaring mogen we ons Remeha Hybrid Hero noemen!