The Floor is Yours!, @Project locatie
Vloerverwarming in alle soorten en maten
In de markt waar zelfvoorzienendheid, duurzaamheid en gasloos, veel gehoorde termen zijn, mag de techniek van vloerverwarming niet ontbreken. De combinatie van (hybride) warmtepompen, zonnepanelen en vloerverwarming is vandaag de dag een populaire pakket om je woning zelfvoorzienend en energie zuinig te maken.
Vloerverwarming draagt bij aan het verlagen van je energiekosten. Het is een zuinigere manier van je woning verwarmen dan bij bijvoorbeeld radiatoren. Bij lagetemperatuurvloerverwarming (LTV) zijn de kosten zelfs nog lager dan bij traditionele vloerverwarming. De watertemperatuur die dan nodig is om een ruimte te verwarmen is namelijk lager. De cv-ketel hoeft minder warm water aan te leveren en verbruikt daardoor minder energie. Dat resulteert in lagere energiekosten.
Op deze pagina staan we stil bij de verschillende soorten vloerverwarming en hun kenmerken. Om goed te kunnen kiezen welk type vloerwarming bij je past, is het handig om te weten waar je uit kan kiezen. Welke typen vloerverwarming zijn er op de markt en wat zijn hun kenmerken? We hebben het voor je op een rij gezet.
Water of Elektra?
Warm Water Vloerverwarming
Bij watergedragen vloerverwarming wordt er warm water door vloerverwarmingsbuizen geleid. Deze buizen koppel je door middel van een verdeler aan bijvoorbeeld een cv-ketel of (hybride) warmtepomp.
Daarnaast is bij watergedragen vloerverwarmingsystemen is onderscheid te maken tussen:
- traditionele vloerverwarming
- systemen waarbij je moet frezen
- opbouwsystemen
Onder opbouwsystemen kun je ook nog droogbouw systemen en natbouw systemen onderscheiden. We leggen hier onder uit wat de verschillen tussen deze systemen zijn en welke bestaande vloeren er goed bij passen.
Elektrische Vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming is een manier van verwarmen met elektriciteit. De elektrische verwarmingsdraden zijn vaak verwerkt in kant-en-klare matjes. Deze rol je uit over de gehele vloer en werk je af met tegellijm of egaline. De afwerking hangt af van het soort elektrische vloerverwarming en de wensen van de eindgebruiker.
Elektrische vloerverwarming breng je aan op een stabiele vlakke ondervloer zoals beton/zandcement. Deze vloerverwarming op een bestaande houten vloer plaatsen is meestal niet mogelijk. Houten vloeren zijn namelijk niet geschikt voor de natte laag die er overheen wordt geplaatst en bestaande afwerkvloeren zoals tegels zijn vaak niet vlak genoeg.
Elektrische vloerverwarming gebruik je met name als bijverwarming of in de badkamer. Als hoofdverwarming kost zo’n systeem namelijk te veel energie.
Traditioneel
Het traditionele systeem is een systeem waarbij je de verwarmingsbuizen plaatst op een betonnen/zandcement vloer en vervolgens overgiet met zandcement/ anhydriet. Door deze verwarmingsbuizen stroomt water.
De totale hoogte van deze systemen is 5 tot 7 centimeter.
Vloerverwarming op een bestaande houten vloer plaatsen kan meestal niet vanwege het gewicht van de vloerverwarming (vaak minimaal 125 kg per m²).
Heb je al een afwerkvloer liggen, dan zou je daar in theorie traditionele vloerverwarming overheen kunnen plaatsen. Het probleem zit alleen in de flinke opbouwhoogte die je dan krijgt. Bij een verbouwing heb je geen ruimte om de vloer 5 tot 7 cm te verhogen en daar ook nog eens de afwerkvloer op te leggen. Traditionele systemen worden daarom vooral bij nieuwbouw al tijdens de bouw direct geplaatst.
Frezen
Bij frezen worden er in een betonnen/zandcement vloer of een bestaande tegelvloer sleuven gemaakt met een freesmachine. Daarin worden verwarmingsbuizen geplaatst waar water doorheen loopt. Je kunt niet altijd dit type vloerverwarming op een bestaande betonvloer of tegelvloer leggen. In sommige gevallen ligt er leidingwerk in de betonvloer of is de tegel te breekbaar en kunnen er geen nette sleuven worden gemaakt. Op houten ondergronden is het daarom ook niet mogelijk om te frezen.
De opbouwhoogte van systemen waarbij je freest, is vaak laag. De sleuven met de verwarmingsbuizen worden dichtgesmeerd met een reparatiemortel. Een nadeel van frezen is dat dit in sommige gevallen geen egale warmtespreiding geeft. De freesmachine kan niet overal komen en er zit vaak op bepaalde plekken te veel ruimte tussen twee verwarmingsbuizen. Daardoor ontstaan cold spots die kouder en onprettig aanvoelen.
Opbouw
Opbouw systemen zijn verwarmingssystemen die boven op een ondervloer worden gelegd. Je verhoogt hiermee dus de vloer. Er bestaan verschillende soorten opbouwsystemen met verschillende opbouwhoogtes. Al deze systemen werken doordat er water door de verwarmingsbuizen heen stroomt. Het belangrijkste verschil bestaat tussen natbouw en droogbouw systemen :
- Natbouw systemen: deze systemen worden afgewerkt/overgoten met een natte laag zoals zandcement, anhydriet of egaline
- Droogbouw systemen : De naam doet het al vermoeden. Dit systeem is enkel geschikt voor droge afwerkvloeren of zogezegde zwevende vloeren. Ze zijn niet geschikt voor afwerkvloeren bevestigd met lijm of egaline.
Over de specificaties en kenmerken van droog- en natbouw gaan we hieronder nog wat gedetailleerder in.
Droog of Nat?
Natbouwsystemen
In de categorie van warmwater opbouw systemen, bestaat het type Natbouw systeem.
Deze natbouw systemen worden afgewerkt/overgoten met een natte laag zoals zandcement, anhydriet of egaline.
De opbouwhoogte van natbouw systemen kan variëren van 1,5 cm tot 3 cm.
Dit soort systemen worden bijna altijd geplaatst op betonnen ondervloeren of stevige bestaande vloeren zoals tegels.
Houten ondervloeren zijn vaak geen optie door het zware gewicht van de constructie of de natte afwerklaag die niet geschikt is voor hout.
De hoogte van het opbouw vloerverwarmingsysteem is vaak bepalend voor het besluit of deze bij je woning past.
Er zijn overigens wel lageopbouw-systemen van bijvoorbeeld 1,5 cm die wel op een houten vloer kunnen worden gelegd. Het gewicht hiervan is niet schadelijk voor de constructie en er wordt gewerkt met een beschermlaag zodat de houten vloer beschermd blijft.
Droogbouwsystemen
Droogbouw warm water opbouwsystemen heb je met een opbouwhoogte van 1,5 cm maar ook van 4 cm.
Het voordeel van droogbouw systemen is dat ze op bijna alle ondergronden passen. Of het nu een betonnen ondervloer is, een houten ondervloer (stabiel/instabiel) of een bestaande tegelvloer. De enige voorwaarde aan deze vloer is dat deze vlak (maar niet per se waterpas) moet zijn. Is de vloer niet vlak, dan neemt de vloerverwarming namelijk de vorm van de ondervloer over. Dan ontstaan er mogelijk kuilen en bulten.
Een droogbouw systeem kan op zijn lichtst al 3 kg/m² zijn.
Bij een droogbouw systeem moet je er goed op letten dat je een altijd afwerkt met een stevige, zwevende afwerkvloer. Je kunt er dus geen (natbouw)pvc, tegels of gietvloer op leggen.
Offerte aanvraag
Dok88 is een allround erkend installatiebedrijf. Wij installeren vloerverwarming, hybride warmtepompen en elektrotechniek.
Wij ondersteunen klanten bij het adviseren, installeren en aansluiten van warm water vloerverwarming. Ook in de voorbereiding kunnen we ondersteunen, denk bijvoorbeeld aan het afdoppen en verwijderen van radiatoren.
Dok88 is STEK gecertificeerd en kan indien gewenst ook de vloerwarming in werking stellen.
Ben je benieuwd naar de kosten van vloerverwarming? Dan brengen we graag een offerte aan je uit. Vraag hier een offerte bij ons aan.
Meer projecten
Extra subsidies beschikbaar
De overbelasting van energienetwerken in Noord-Holland en Utrecht vraagt om innovatieve & duurzame oplossingen. De extra subsidies van de gemeentes en de inzet van technologieën zoals thuisbatterijen en energy hubs, kunnen we een stap in de goede richting maken.
Record aantal warmtepompen geplaatst
De afgelopen jaren mocht ons team zich verdiepen in de warmtepompen van Remeha. Na scholing en veel praktijk ervaring mogen we ons Remeha Hybrid Hero noemen!