De nieuwe salderingsregeling, @Overheidsagenda

Investeren in Duurzame oplossingen is momenteel een onderwerp dat bij elke huiseigenaar al eens de revue gepasseerd is. Zij het door de stijgende gasprijzen of een toenemende milieubewustheid. Het onderwerp is niet te missen, de overheid stimuleert deze beweging en producenten adverteren veel met innovatieve oplossingen. Krant, televisie, social media, je kan er niet omheen.  Hybride warmte pompen, regenopvang systemen, zonneboilers, isolatiemaatregelen, de mogelijkheden zijn legio.

Er is investering die in de markt al jaren geleden een toevlucht nam; zonnepanelen. Veel huiseigenaren besloten al jaren terug te investering in deze duurzame oplossing. Gestimuleerd door een mooie subsidie en salderingsregeling van de overheid maakte veel particuliere huiseigenaren de keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Echter, de overheid heeft het voornemen om vanaf 1 januari 2023 een nieuwe salderingsregeling te laten ingaan. Wat zijn de verschillen? En hoe kan je slim omgaan met die aangekondigde wijzigingen?

Even op een rij..

De Huidige Regeling

Momenteel wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen jaarlijks verrekend met het energieverbruik in je woning. De energie die je zelf niet gebruikt wordt teruggeleverd aan het energienet. In het huidige systeem is het zeer interessant om stroom op te wekken en terug te leveren. Je ontvangt namelijk voor de teruggeleverd energie hetzelfde tarief als voor de energie die je gebruikt.

Je gebruikt enkel over het netto ( gesaldeerde) verbruik, energiebelasting, BTW en verbruikskosten.

Wordt er meer stroom verbruikt, dan dat je zelf opwekt met de panelen, dan levert de energieleverancier het verschil aan jou.

Wordt er juist meer stroom opgewekt, dan wordt die energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en ontvang je een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding wordt door de energieleverancier zelf bepaald, maar ligt over het algemeen tussen de 3 en 12 cent per kWh.

Er kan nogal een verschil zitten tussen de vergoeding van energieleveranciers. Lever je energie terug aan het net? Dan loont het misschien de moeite om eens onderzoek te doen naar je tarieven. Wellicht levert de overstap naar een andere leverancier je een beter tarief op.

De Nieuwe regeling

Het voornemen van de overheid is dat zij de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 willen gaan afbouwen. Dit houdt in dat je per jaar een lagere vergoeding ontvangt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Het tarief zal vanaf 2023 elk jaar verminderen met 9%. In plaats van 100% mag je dus in 2023 91% salderen.

Over dit verschil betaal je energiebelasting en ODE (Opslag, Duurzame Energie en Klimaattransitie), een heffing op het gebruik van aardgas en elektriciteit.

In 2030 zal er nog maar 28% gesaldeerd kunnen worden. En in 2031 zal met deze afbouw de salderingsregeling helemaal verdwenen zijn.

Over de hele periode ontvang je nog wel een vergoeding voor de kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Vanaf 2031 krijg je enkel nog de vergoeding voor de stroom die je teruglevert.

Wil je graag meer details lezen over de wetgeving zonne-energie

klik dan hier

Zonnepanelen; Doen of Niet Doen?

Wij zeggen: DOEN!

Naar ons idee is het nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen. Zelfs met de geluiden over het afbouwen van de salderingsregeling.

De huidige zonnepanelen gaan tegenwoordig wel tot 25 jaar mee. En.. elke kWh die je zelf oplevert, hoef je niet van de energie maatschappij te kopen.

Met de wetenschap dat terugleveren steeds minder interessant wordt is het steeds aantrekkelijker om zelfvoorzienend te worden. Wek je stroom op? Gebruik het dan meteen. Dus als overdag de zon schijnt, zet dan je apparaten aan in plaats van ’s avonds. Zo spreek je je energienet niet aan. Zet je apparaten dan niet allemaal tegelijk aan, maar na elkaar, zodat je niet een piekbelasting creëert en alsnog het energienet moet gebruiken.

Over het algemeen is het zo dat veel mensen overdag niet thuis zijn en dus weinig verbruiken. Het eigen

gebruik ligt op jaarbasis 30% maar kan door een andere instelling verhoogd worden naar 60% a 70%. Ben je overdag niet thuis? Dan kan je alsnog je eigen verbruik verhogen door je huis ‘slim’ te maken. Gebruik timers over bedien je apparaten op afstand.

Thuisopslag

Een andere manier om meer van je zelf opgewekte stroom te verbruiken is door een Thuisbatterij. In België is deze markt enorm gegroeid, doordat de Belgische overheid de saldering in 1 keer liet vervallen en subsidie beschikbaar stelde voor thuisbatterijen.

Momenteel is het minder interessant om een thuisbatterij aan te schaffen, je kan immers nog salderen, maar thuisopslag heeft wat ons betreft de toekomst. En sommige van onze klanten hebben deze volgende stap al gemaakt!

Door een thuisbatterij sla je de overdag opgewekte zonne-energie zelf op in plaats van het terug te leveren aan het energienet. Wanneer de zon onder is, haal je met je huishouden eerst de energie uit de thuisbatterij en daarna pas uit het energienet. Het is de volgende stap naar een zelfvoorzienend huishouden.

Momenteel zijn wij druk met de voorbereidingen voor de verkoop en installatie van thuisbatterijen.

Achter de schermen hebben we al een aantal hele mooie producten in ons assortiment. Ze komen glanzend door de test heen en hebben onze testhuishoudens al op weg geholpen naar de onafhankelijkheid en 100% groen!

Wil je meer weten over thuisaccu’s? Dat kan! Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer over de aanschafprijs en functionaliteiten.

Meer projecten

Warmtepompteam Dok88

Record aantal warmtepompen geplaatst

Noord-Holland

De afgelopen jaren mocht ons team zich verdiepen in de warmtepompen van Remeha. Na scholing en veel praktijk ervaring mogen we ons Remeha Hybrid Hero noemen!

Dok88 is Remeha Hybrid Hero

Dok88 trots Hybrid Hero van Remeha

Noord-Holland

De afgelopen jaren mocht ons team zich verdiepen in de warmtepompen van Remeha. Na scholing en veel praktijk ervaring mogen we ons Remeha Hybrid Hero noemen!